Säkerhet vid dagen efter-piller

Dagen-efter-piller är ett sätt att minska risken för graviditet. Ju närmare du tar pillret efter samlaget desto säkrare. Däremot finns det en liten risk att bli gravid trots allt, därför rekommenderas alla att ta ett graviditetstest efter tre veckor.


Det finns en risk att bli gravid trots dagen-efter-piller

säkerhet, om det går att bli gravid trots dagenefterpillerDagen-efter-piller, eller akut p-piller som det också kallas, minskar graviditetsrisken med 85 procent. Detta om man tar tabletten inom 72 timmar efter att man har haft oskyddat sex.

Ju närmaste samlaget du tar tabletten desto större säkerhet är det. 1-3 procent av alla som har haft oskyddat samlag och som tar ett dagen-efter-piller inom 72 timmar blir gravida trots detta.

Ta ett graviditetstest tre veckor efter

Därför är det viktigt att du tar ett graviditetstest tre veckor efter att du tagit ett dagen-efter-piller. Detta även om du har blödningar, och även om risken är väldigt liten.

På en ungdomsmottagning eller en barnmorskemottagning får du hjälp med både dagen-efter-piller och med graviditetstest. Bli dock inte rädd om din mens blir förskjuten då detta är en vanlig biverkning av dagen-efter-piller.

Den första mensen efter ett dagen-efter-piller kan bli förskjuten och oregelbunden så bli inte orolig på grund av detta.

Skadar inte fostret

Om du skulle vara gravid så kan ett dagen-efter-piller inte skada fostret.