Graviditetstecken

Det finns många olika tecken på att du är gravid. En del kvinnor känner av det på en gång, medan andra inte känner någonting. Här under listas de mest vanliga graviditetstecken.


1. Utebliven mens

Är din mens sen? Din mens kan vara sen av många anledningar så som stress, bantning eller miljöförändringar. Men det kan också bero på att du är gravid.

2. Ömma och svullna bröst

Känns brösten ömma och större än vanligt? Många kvinnor upplever att brösten är så pass ömma att det gör ont att ligga på mage när de ska sova redan tidigt under graviditeten. Tänk dock på att detta symptom känner många kvinnor av precis innan de ska få sin mens, men när brösten är ömma på grund av graviditet är de ömmare än före mens.

3. Illamående

I vecka 5 under graviditeten börjar många att må illa. Du behöver inte bara må illa under morgonen, utan illamående kan komma är som helst under dagen.

4. Trötthet

Ett mycket vanligt graviditetstecken är extrem trötthet. Du känner dig så trött att du måste vila efter jobbet och inte orkar göra något fysiskt ansträngande.

5. Förändrad smak

Helt plötsligt kan du få förändrad smak i munnen. Sådant som du brukar tycka om smakar plötsligt illa. Vissa kvinnor upplever det som att det smakar metall i munnen.

6. Mer kissnödig än vanligt

När du är gravid så ökar graviditetshormonet hCG i kroppen vilket kan göra att du måste kissa oftare än vanligt.

7. Förändrad färg i underlivet

Underlivet kan ändra färg under graviditeten på grund av den ökade genomblödningen. Ditt underliv kan alltså bli mörkare i färgen, en del upplever att de får en mer blå/lila nyans.

8. Mörkare vårtgårdar

Vårtgårdarna kan mörkna på grund av hormonomställningarna.

9. Nidblödning och spänningar i livmodern

En liten blödning kan uppstå när du är gravid, vilket kallas för nidationsblödning. Blödningen uppstår när äggen fäster i livmoderväggens slemhinna. Misstolka inte detta för att vara mens.

10. Yrsel

Som gravid kan du känna dig lite snurrig i huvudet och det är inte ovanligt att kvinnor som är gravida svimmar. Detta beror ofta på lågt blodsocker eller lågt blodtryck.

11. Svullen och gasig mage

När du är gravid så ökar hormonet progesteron i kroppen vilket kan påverka matsmältningen. Det leder till att magen blir extra spänd, gasig och svullen.

12. Ökad aptit

Om du plötsligt känner en ökad aptit kan det vara ett tecken på graviditet, men det kan också vara ett tecken på många andra saker.

13. Positivt graviditetstest

Om du har fått positivt på ett graviditetstest så är du gravid. Vill du behålla ditt barn ska du kontakta närmaste mödravårdscentral för inskrivning.

Vill du inte behålla ditt barn eller är osäker på hur du vill göra ska du kontakta en ungdomsmottagning (om du är ungdom) eller en kvinnoklinik. Där kan du få samtal, stöd och svar på dina frågor.